Collectieve tijdlijn tijdens de Dutch Design Week 2017

Expositie in het Temporary Art Centre

Een week in het jaar staat Eindhoven in het teken van de Dutch Design Week. Dit jaar stond het project Harde Feiten, Zachte interpretaties daar met een collectieve tijdlijn! Naast het bekijken van het project, en het lezen van het onderzoek, konden bezoekers van het Temporary Art Centre  meewerken aan een tafelgrote tijdlijn, die liep van 1971 tot nu, waar ze antwoord gaven op de vraag:

  

Wat was voor jou een belangrijk moment, ontdekking, ervaring of belevenis?

  

Twee bezoekers bekijken het onderzoeksdocument.

  

Nieuwe ontwikkelingen

Dit leverde waardevolle gesprekken op, met een tijdlijn vol ervaringen. Daarbij gaf het de mogelijkheid om het project verder te ontwikkelen. Die ontwikkeling bestond uit een verandering van perspectief. Tijdens de 9 dagen van gesprekken en visualiseren met het grote publiek was er veel feedback. De nadruk op gezinnen waar psychische problemen voorkomen bleek soms een obstakel door het taboe wat er helaas nog op ligt. Daarbij voelden sommige mensen zich buitengesloten, zij hebben niet direct te maken met psychische problemen, maar vonden de tool wel relevant om zelf te gebruiken. Bijvoorbeeld in het ziekenhuis, of met kinderen. Of ze wisten iemand voor wie het misschien fijn was, maar dan werd het snel te beladen door de gebruikte termen.

  

Twee bezoekers maken visualisaties van hun gezin. 

  

Kinderen aan de slag op de Dutch Design Week

Voor kinderen was het ook een interessant project want je mag eindelijk iets doen! Een meisje had bijvoorbeeld wel een erg grote familie, toen ik  daar naar vroeg vertelde ze mij dat ook haar buren bij haar familie hoort, want zij waren wel ontzettend lief en ze kon daar altijd terecht.

Dat meisje leerde mij terminologie en conventies te laten varen. Door problemen of ideeën al te benoemen voordat iemand zijn visuele onderzoek heeft gedaan geeft al richting aan het verhaal, wat ten slotte niet de bedoeling is. Dat was een belangrijke reden om deze toolkit voor een breder publiek beschikbaar te maken.

(Begin of language: Dutch

(End of language: Dutch)

  

Voor dit meisje horen de buren horen bij ‘belangrijke familieleden’.

  

Presentatie aan de Volkskrant Designtafel

Naast de expositie heb ik op de laatste zaterdag van de Dutch Design Week een presentatie gegeven tijdens de live-talkshow De Volkskrant Designtafel  gepresenteerd door Jeroen Junte. Na Winny Maas en Wendy Plomp mocht ik het publiek een inkijk geven in de wereld van Zachte Interpretaties.

  

Amy presenteert het concept tijdens de Volkskrant Designtafel.