Patronen herkennen

We hebben ze allemaal: negatieve patronen waar je maar lastig uitkomt. Patronen die zich te vaak herhalen, je doen vastlopen en je in de weg zitten. Maar hoe doorbreek je deze patronen? Soms moet je eerst terugblikken om vooruit te komen. Terugkijken en patronen leren herkennen, om deze vervolgens aan te pakken.

Patronen herkennen

Sommige gebeurtenissen in het leven lijken zich meer dan eens te herhalen. Relaties die steeds op het zelfde punt vastlopen, je carrière die maar blijft haperen of terugkerende problemen binnen jouw gezin. Deze patronen zijn vaak niet wenselijk en zou je het liefste doorbreken. De eerste stap om dit te kunnen doen is het herkennen van deze patronen.

Wat zijn patronen?

Patronen zijn vastgeroeste routines. En geen zorgen, want jij bent niet de enige met deze routines. Iedereen volgt namelijk patronen. Over het algemeen gebeurt dit onbewust. We zien patronen vaak als iets negatiefs, maar patronen zijn in werkelijkheid niet per se slecht. Waar de ene routine leidt tot frustratie en je afremt in het leven, kan een andere routine je juist rust geven. Kort samengevat: er bestaan niet-functionele patronen en functionele patronen.

Functionele patronen

Sommige patronen zijn functioneel. Voorbeelden van dit soort positieve patronen zijn bijvoorbeeld opstaan uit bed, naar de wc gaan en je aankleden. Het zijn handelingen die je – gelukkig – vrijwel automatisch doet. Want zeg nou zelf: als je na ieder van deze stappen zou moeten nadenken over de volgende, dan zou dat behoorlijk wat tijd kosten. Het zijn nuttige patronen die de dagelijkse bezigheden soepel laten verlopen.

Niet-functionele patronen

Niet-functionele patronen, oftewel negatieve patronen, zijn patronen die een negatieve emotie veroorzaken. Een voorbeeld is stelselmatig overwerken. Dit overwerk kan leiden tot stress, wat weer kan leiden tot – bijvoorbeeld – een ongezond eetpatroon. Maar ook de gewoonte om te laat naar bed te gaan of altijd maar ‘ja’ zeggen op verzoeken van anderen kunnen uiteindelijk negatieve emoties oproepen.

Negatieve patronen doorbreken

Negatieve patronen kunnen je afremmen in het leven. Ze kunnen in de weg zitten, bewust of onbewust. Door negatieve patronen te doorbreken zorg je dat je leven een stuk prettiger en productiever wordt. Om patronen te doorbreken moet je natuurlijk wel weten wat die patronen zijn. Stap één is dus altijd het leren herkennen van patronen.

Hoe herken je patronen?

We zijn ons vaak niet bewust van ons gedrag en reageren in bepaalde situaties vaak op één vaste manier. Bijvoorbeeld: als iemand kritiek heeft op jouw werk schiet je in de verdediging en raak je ontzettend gefrustreerd. Iedere keer weer. Dat is een patroon. Een van de manieren om dit soort patronen te herkennen is het in kaart brengen van jouw (dagelijks) leven. Breng het in kaart, doe een stap terug en analyseer. Zie je terugkerende situaties? Hangen daar toevallig dezelfde triggers aan? Dan heb je een patroon te pakken.

Patronen herkennen met de visuele toolkit van Zachte Interpretaties

Grote en kleine gebeurtenissen in het leven maken je tot wie je bent. Problemen die je vandaag ervaart kunnen samenhangen met ervaringen uit het verleden. Een van de manieren om deze gebeurtenissen in kaart te brengen is de visuele toolkit van Zachte Interpretaties. Met deze toolkit breng je de belangrijke, mooie, moeilijke, grote en kleine momenten in jouw leven in kaart. Je leert patronen herkennen, krijgt inzicht in jouw relaties en een beter beeld van de invloed die gebeurtenissen op jouw leven hebben.

De toolkit van Zachte Interpretaties is voor mensen met een bewogen jeugd, mensen die patronen willen leren herkennen en diegenen die op zoek zijn naar de rode draad in hun leven.

Vertel me meer over de toolkit van Zachte Interpretaties!