Negatieve patronen doorbreken

Iedereen heeft er last van: negatieve patronen waar je maar lastig uitkomt. Patronen die zich te vaak herhalen en je in de weg zitten. Maar deze negatieve patronen doorbreken, hoe doe je dat?

Wat zijn negatieve patronen?

Negatieve patronen, ook wel niet-functionele patronen genoemd, zijn patronen die een negatieve emotie veroorzaken. Het zijn vastgeroeste routines die je doen vastlopen of je ongelukkig maken. Een voorbeeld: je werkt altijd over, waardoor je laat thuiskomt en geen zin meer hebt om te koken. Het gevolg: je eet voornamelijk ongezond. Dit leidt tot overgewicht en een ongelukkig gevoel. Het is een patroon dat je in de weg zit.

Negatieve gewoonten herkennen

Om negatieve patronen zoals die hierboven te doorbreken, moet je wel weten dat ze er zijn. Sommige negatieve gewoonten zullen je misschien niet direct opvallen. Stap één is dan ook dat je je bewust moet worden van herhalende (negatieve) patronen. Welke obstakels duiken keer op keer op in jouw leven? En wat is jouw rol hierin? Je moet jouw negatieve patronen leren herkennen om ze te kunnen doorbreken.

Patronen leren herkennen

Om negatieve patronen te kunnen doorbreken moet je dus eerst weten wat deze patronen zijn. Problemen die je vandaag ervaart kunnen samenhangen met ervaringen uit het verleden. Soms moet je dan ook eerst terugblikken om vooruit te komen. Door de gebeurtenissen in je leven in kaart te brengen, creëer je overzicht. Met de visuele toolkit van Zachte Interpretaties breng je de belangrijke, mooie, moeilijke, grote en kleine momenten in jouw leven in kaart. Je leert patronen herkennen, krijgt inzicht in jouw relaties en een beter beeld van de invloed die gebeurtenissen op jouw leven hebben. Heb je dit op een rijtje? Zijn de negatieve patronen helder? Dan kun je aan de slag.

Drie tips om negatieve patronen te doorbreken

1. Doorbreek één patroon per keer
Negatieve patronen doorbreken kost tijd. Probeer dan ook niet te veel tegelijk te (willen) doorbreken. Eén patroon per keer is meer dan genoeg.

2. Vermijd triggers
Patronen hebben triggers. Wanneer je deze weet te vermijden kun je jouw patroon doorbreken. In eerdergenoemd voorbeeld zorgt overwerken en een gebrek aan tijd voor een slecht eetpatroon. Probeer dit op te lossen door jouw werktijden aan te passen óf jezelf aan te leren een gezonde maaltijd klaar te zetten op drukke werkdagen.

3. Neem kleine stappen
Het hoeft niet allemaal in één keer goed te gaan. Het doorbreken van negatieve patronen doe je stapje voor stapje. Lukt het een keer niet? Accepteer dat en wees lief voor jezelf. Volgende keer beter! Wees trots op de stappen die je maakt.

Negatieve patronen doorbreken met behulp van Zachte Interpretaties

Negatieve patronen doorbreken is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar doe het stap voor stap en het zal je lukken. Je patronen leren herkennen is het halve werk. De toolkit van Zachte Interpretaties helpt je hierbij. Op het moment dat het jou uitkomt en in je eigen tempo. Want patronen doorbreken hoeft niet à la minute.

De toolkit van Zachte Interpretaties is voor mensen met een bewogen jeugd, mensen die patronen willen leren herkennen en diegenen die op zoek zijn naar de rode draad in hun leven.

Vertel me meer over de toolkit van Zachte Interpretaties!